Project historie

Kanaljerood heeft een jarenlange geschiedenis van diverse projecten.  Aan de grote projecten wordt meestal 1 jaar tot 1,5 jaar gewerkt. Regelmatig worden ook korte, eenmalige optredens verzorgd en kleinere tussen-projecten uitgevoerd.

Recente korte projecten en optredens 2019

Maandag 21 januari 2019 

Kanaljerood heeft in de bijeenkomst van de jaarlijkse Bertus Bolklezing weer een optreden verzorgd.

Dinsdag 20 november 2018

Voorheen de Fuldauer Stichting, in combinatie met een aantal presentaties van organisaties die financieel ondersteuning hebben mogen ontvangen van dit lokale fonds. Ook Kanaljerood heeft hier een aantal liederen gezongen. De Fuldauer Stichting heet nu Lokaal Fonds Hengelo.

Zondag 4 november 2018 

Kanaljerood heeft opgetreden in een programma van de bibliotheek Enschede in samenwerking met de Werkgroep Enschede voor vrede. Er werd aandacht geschonken aan de beëindiging van de eerste wereldoorlog in 1918. Wij brachten een aantal van onze  liederen uit ons project: 1914-1918  “Echo’s  van de waanzin”.  Liederen en teksten over de Grote Oorlog, uitgevoerd in 2014. Veel van deze liederen hebben nog steeds een actuele lading en blijven herkenbaar.  

KOOR ONTMOET DE RAP.

8 juli en 16 september 2018 gaven Kanaljerood en rappers een voorstelling in Hengelo en  Almelo. 

Rapper Mark de Greef (Mark de Geest) en Joey van Ede van der Pals (YO-EY) zijn geweldige rappers die een bijzondere uitdaging zijn aangegaan met ons koor. Wat koor en rappers gemeen hebben is  eigen teksten schrijven over het persoonlijk leven en actuele maatschappelijke thema’s. Kanaljerood zong liederen over globalisering, milieu, oorlog en liefde uit haar eigen repertoire. De rappers gaven ook, vanuit de eigen beleving een kijk op zichzelf en de wereld. Vanuit wederzijdse nieuwsgierigheid, begrip en respect, werden muziek en rapteksten afgewisseld en samengevoegd en kwamen koor en rappers elkaar in de voorstelling steeds nader. 

Krantenartikel Tubantia RAP (1)

Link Filmpje voorstelling website Tubantia:  https://www.tubantia.nl/hengelo/jong-rapt-en-oud-zingt-dat-de-liefde-overwint-in-hengelo~a3b5af69/

Deze voorstellingen konden mogelijk worden gemaakt mede door een financiele ondersteuning van het VSB Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Lokaal Fonds Hengelo.

7 april  2018 Vierkorenconcert

Een concert georganiseerd door de Hengelose Koren Koepel  waarin elk jaar 4 koren worden uitgenodigd om hun repertoire te laten horen. Beoordelaars geven meningen en adviezen over de uitvoeringen.  Lees het oordeel bij de Responses in Terugblik

3 januari 2018 De Zwanenhof  – Nieuwjaarsweek- 

Kanaljerood trad op met liederen uit het project LEEFTIJD. De liederen werden afgewisseld met gesproken teksten.

Alle uitgevoerde grote projecten.

2017 – LEEFTIJD – De Reis van ons Leven.  Vier voorstellingen met liederen en de inhoud stond dicht bij de koorleden.  Het was één geheel door treffende teksten en  prachtige melodieën. Alle teksten zijn gemaakt door koorleden en de muziek is gecomponeerd door dirigent Iassen Raykov. 

Er is van deze voorstelling een CD van gemaakt.  De CD is tot stand gekomen dankzij giften en crowdfunding en door inspanningen van onze dirigent, de musici, Vonk, geluidstechnicus Jean en de locatie HOF 88 de Kapel, in Almelo. De CD is gevat in een boekje met omslag en duidelijke inhoud en verwijzing naar achtergronden, teksten en liederen.   Bestellen? Dat kan via info@kanaljerood.nl – zie “CONTACT”Prijs € 10,00 per stuk, incl. verzending € 12,50. Vermeld: ‘Bestelling CD’ en uw naam en adres. Rekeningnummer: NL05 SNSB 096 037 3012 t.n.v. Kanaljerood Hengelo.

2016  – 12 maart en 2 april, “Daar sta je dan ” / “Eine andre welt ist moglich”. Twee concerten in Hengelo en Nordhorn met het Duitse koor La Lega voor en met vluchtelingen uit diverse opvanglocaties in Hengelo, Azelo en Nordhorn. Het slotlied “Fratelli” zie filmfragment. 

 2015 – Frieden machen wir zusammen –  Internationale Vredesweek, concert i.s.m La Lega, in de Kreuzkirche Nordhorn. Youtubelink: Dona Nobis Pacem: https://youtu.be/ki4zR8isQXM

2015 – Dodenherdenking 4 mei,  met delen uit de Mauthausen-cantate van Mikis Theodorakis. Youtubelink:  Asma Asmaton-hooglied, O Andonis

2014 – Echo’s van de Waanzin. Aanleiding: Start van WO1 in 1914.

2014 – Liederen uit het project als onderdeel van “De Talentuin” in de Bornse Synagoge i.s.m. Miriam Janssen. 

2013 –  Europa, lied van verlangen. Diverse componisten

2012  – Twente Globaal; De wereld in Twente, Twente in de wereld. Teksten Kanaljerood, componist Max Knigge.

2010 – Jubileumconcert 30 jaar Kanaljerood met liederen uit bestaand repertoire, gevarieerde bijdragen van  leden, oud-leden in verschillende ensembles en La Lega.

2009 – Het PRISMA-project, een veelkleurig liederenprogramma i.s.m. Theatergroep Big Tyms. 

2008 – Concert met liederen van Mikis Theodorakis, Tasos Livaditis, Iakovos Kambanelis Pablo Neruda.

2006 – Europese Volksmuziek van Lorca, Tedesco , Poulenc en Bartok.

2005 – In Wind Verwaaid  – Gebet des Winds met La Lega. En het Jubileumconcert “25 jaar Kanaljerood” – Diverse dichters en componisten.

2004 – Die Mutter – Bertolt Brecht, Hans Eisler.

2003 – Carmina Burana – Carl Orff.

2001 – Deelname aan Requiem Vuurwerk Ramp Enschede – Godfried Beumers, Wim Beunders

2000 – Jubileumconcert 20 jaar Kanaljerood – Diverse dichters en componisten.

1999 – Canto General – Pablo Neruda,  Mikis Theodorakis.

1997 – Concert thema Vrijheid – componist Marius Flothuis.

1996 – Liturgie van Mikis Theodorakis – Vertaling Kanaljerood.

1995 – Ingeluid – Uitgeluid – Teksten Kanaljerood, diverse componisten.

1993 – Vliegen, Bevlieging of Bevlogenheid – Bertolt Brecht, Paul Hindemith, Carl Orff, Kurt Weill.

1992  Als er geklopt wordt.  Componist Peter de Jonge.

1986 – Die Mutter – Bertolt Brecht en Hans Eisler.