Over Kanaljerood

Het ontstaan van Kanaljerood

Kanaljerood ontstond in 1980, als ‘Het Socialistisch Strijdliederenkoor Kanaljerood`. 

Het koor wilde haar stem laten horen over diverse aspecten van de samenleving en met een maatschappijkritische insteek. Van daaruit trad zij ook met regelmaat op bij diverse lokale en landelijke manifestaties. In latere jaren ontstond de wens om meer projectmatig te zingen. Vanaf 1990 is het ‘Projectkoor Kanaljerood. 

Het koor zingt nog steeds vanuit een brede maatschappelijke betrokkenheid en/of een actueel thema dat de leden bezighoudt. Rond dat thema worden liederen gemaakt, vertaald, bij elkaar gezocht of samengesteld. Dat wordt een Project. Uit het koor wordt per project een projectcommissie gevormd uit een aantal leden van het koor dat de algehele organisatie onder haar hoede neemt. Een leuke manier om direct betrokken te zijn bij de voorstellingen die ontstaan.  Aan een project wordt ongeveer 1,5 jaar gewerkt. In PROJECTHISTORIE  is meer te lezen over alle uitgevoerde projecten.

Bestuur van Kanaljerood 

Herbert Wolsink, voorzitter
Hella van Honschooten, secretaris
Ton Overtoom, penningmeester
Carien de Wit, lid

Dirigent

Iassen Raykov is vanaf augustus 2002 de vaste dirigent. Hij geeft het koor mede haar eigenheid en kwaliteit en onder zijn leiding worden boeiende projecten uitgevoerd.

Iassen, geboren in Varna Bulgarije, studeerde Piano aan de conservatoria in Sofia, Enschede en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Ook studeerde hij koordirectie bij Jos Vermunt, Daniel Reuss, Hans van den Hombergh en Jos van Veldhoven. Bij de laatste specialiseerde hij zich in Oude Muziek.  In 2006 sloot hij zijn studies Koordirectie en Orkestdirectie af.

Iassen Raykov is ook dirigent van: Kamerkoor Canteklaer, Toonkunstkoor Emmen, Vocaal Ensemble La Colombe , Vocaal Ensemble ZutphenToonkunstkoor Caecilia en vormt tevens een duo:  Zang | Piano duo Evelyn Ziegler en Iassen Raykov.

Raykov is mede bestuurslid van Stichting Academia Musica.

http://www.iassenraykov.com