Project historie

Recentelijk

Op zaterdag 7 mei j.l heeft Kanaljerood een herdenkingsbijeenkomst in het Nederlands-Duitse herdenking in het voormalig dwangarbeiderskamp Esterwegen muzikaal ondersteund. In Esterwegen werden veel critici tegen het fascisme en later ook krijgsgevangenen vastgehouden. De dag waarop voor West-Europa de Tweede Wereldoorlog beëindigd werd en het dichts bij 8 mei zit, wordt aangegrepen om dit op de begraafplaats te herdenken. Er werden indringende toespraken gehouden waarbij ook stilgestaan werd bij de actualiteit.

‘Kanaljerood in Coronatijd’

In Coronatijd hebben koorleden thuis, elk hun eigen stempartij van het Zweedse lied ‘Vem Kan Segla Foruten Wind ‘ digitaal ingezongen.  Alle ingezongen partijen zijn verzameld en bewerkt tot koorzang!  Koorlid en schilderes Herna Wielink hield in de begintijd van de Coronaepidemie voor zichzelf een teken-aquareldagboekje. Deze tekeningen werden de illustraties bij het lied . 

“Vem kan Segla Foruten Wind” – Ik kan zeilen zonder wind en roeien zonder spanen maar niet scheiden van een vriend zonder verdriet en tranen.

YouTube link: https://www.youtube.com/watch?v=CadBz0HUyjE

De Projecthistorie 

2018-2019 – Leonardo Da Vinci:  “Ze is ze is van mij!”  in zes Twentse theaters en voor meer dan 300 kinderen in de Hengelose basisscholen. De liederen gingen over de Mona Lisa, over Leonardo zelf en de Leonardo’s van nu; de uitvinders en inspiratoren in deze tijd.   

            

2017 LEEF-TIJD ” De Reis van ons Leven”.  Vier voorstellingen.  Met persoonlijke teksten van koorleden en composities van dirigent Iassen Raykov. Er is een CD met liederen en tekstboek.  De CD kan nog steeds worden besteld via het secretariaat.

2016 “Daar sta je dan ” / “Eine andre welt ist moglich”. Twee concerten in Hengelo en Nordhorn met het Duitse koor La Lega voor en met vluchtelingen uit diverse opvanglocaties in Hengelo, Azelo en Nordhorn. Het gezongen slotlied “Fratelli” te zien het filmfragment. 

2015 – Frieden machen wir zusammen –  Internationale Vredesweek, concert i.s.m. ‘koor La Lega uit Nordhorn Duitsland, in de Kreuzkirche Nordhorn. YouTube link: Dona Nobis Pacem: https://youtu.be/ki4zR8isQXM

2015 – Dodenherdenking 4 mei,  met delen uit de “Mauthausencantate” van Mikis Theodorakis. YouTube link:  Asma Asmaton-hooglied, O Andonis

2014WO-I,  “Echo’s van de Waanzin”.  Aanleiding: Herdenking start van de Eerste Wereldoorlog in 1914. 

2013 –  Europa, “Lied van verlangen “.  Een project rond de start van de “Europese Eenwording”.  Europese volksliederen en componisten.

2012  – Twente Globaal;  “De wereld in Twente – Twente in de wereld”.  Teksten Kanaljerood, componist Max Knigge.

2010 – Jubileumconcert “30 jaar Kanaljerood” – liederen uit bestaand repertoire, gevarieerde bijdragen van leden, oud-leden in verschillende  ensembles en Koor La Lega.

2009 “Het PRISMA-project”, een veelkleurig liederenprogramma i.s.m. Theatergroep Big Tyms uit Hengelo.  

2008Liederen van Mikis Theodorakis, Tasos Livaditis, Iakovos Kambanelis Pablo Neruda.

2006 – Europese Volksmuziek. Lorca, Tedesco , Poulenc en Bartok.

2005 –  Jubileumconcert “25 jaar Kanaljerood”  In Wind Verwaaid – Gebet des Winds”– Diverse dichters en componisten.

2004 – “Die Mutter”,  Bertolt Brecht, Hans Eisler.

2003 – “Carmina Burana” – Carl Orff.

2001 – Requiem Vuurwerk Ramp Enschede – Godfried Beumers, Wim Beunders

2000 – Jubileumconcert 20 jaar Kanaljerood –  Diverse dichters en componisten.

1999 – “Canto General”   – Pablo Neruda,  Mikis Theodorakis.

1997 – Concert thema Vrijheid –  Componist Marius Flothuis.

1996 – Liturgie van Mikis Theodorakis – Vertaling Kanaljerood.

1995 – “Ingeluid -Uitgeluid”.    Teksten Kanaljerood, diverse componisten.

1993 – “Vliegen, Bevlieging of Bevlogenheid”,   Bertolt Brecht, Paul Hindemith, Carl Orff, Kurt Weill.

1992  “Als er geklopt wordt” –  Componist Peter de Jonge.

1986 – “Die Mutter “, Bertolt Brecht en Hans Eisler.