PROJECT HISTORIE

KORTE OPTREDENS 2023

Het 4-Korenconcert

Op 25 maart j.l. zong Kanaljerood in de Kristalkerk in Hengelo op het 4koren0concert, waar meerdere koren in Hengelo hun liederen lieten horen. Een jury gaf over het repertoire en de presentatie van elk koor een oordeel. Kanaljerood zong liederen uit het nieuwe toekomstige project “Van een betere wereld dromen”. 

 

 

OPTREDENS 2022

5 November: een optreden naar aanleiding van het overlijden van ons koorlid Ton Overtoom. Hij was de laatste jaren bezig met een promotieonderzoek naar rituelen en rouw. Kanaljerood zong passende liederen in een bijeenkomst waar de presentatie van zijn laatste promotieonderzoek en zijn boek plaatsvonden. Titel boek: ‘Rituelen, symbolen en rouw’.

29 mei heeft Kanaljerood een bijeenkomst georganiseerd voor asielzoekenden in de opvang locatie van het voormalig stadskantoor Hengelo in samenwerking met de Oekraïense zang- en dansgroep Roessalka, waarbij ook twee Oekraïense zangers hun liederen a capella lieten horen. Er werd gedanst en stemmige liederen gezongen. Tevens waren een aantal gastgezinnen van NUTwente aanwezig.

7 mei heeft Kanaljerood opgetreden bij een bijeenkomst in het Nederlands-Duitse Esterwegen. In het voormalig dwangarbeiderskamp Esterwegen werden veel critici tegen het fascisme en later ook krijgsgevangenen vastgehouden. De dag waarop voor West-Europa de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd en welke het dichts bij 8 mei zit, wordt aangegrepen om dit op de begraafplaats van het kamp te herdenken. Er waren indringende toespraken van Nederlandse en Duitse sprekers, waarbij ook werd stilgestaan bij de actualiteit.

2020  ‘Kanaljerood in Coronatijd’

“Vem kan Segla Foruten Wind” – Ik kan zeilen zonder wind en roeien zonder spanen maar niet scheiden van een vriend zonder verdriet en tranen. Koorleden zongen zelf thuis digitaal hun eigen partij van dit Zweedse lied. Alle partijen werden samengebracht en bewerkt door Jean van Vugt tot één koorzang.  Koorlid en schilderes Herna Wielink publiceert haar eigen teken-aquarel-dagboekje uit die tijd. https://www.youtube.com/watch?v=CadBz0HUyjE

 

PROJECTHISTORIE 

2018-2019 – Leonardo Da Vinci:  “Ze is ze is van mij!”  in zes Twentse theaters en voor meer dan 300 kinderen in de Hengelose basisscholen. De liederen gingen over de Mona Lisa, over Leonardo zelf en de Leonardo’s van nu; de uitvinders en inspiratoren in deze tijd.   

            

2017 LEEF-TIJD ” De Reis van ons Leven”.  Vier voorstellingen.  Met persoonlijke teksten van koorleden en composities van dirigent Iassen Raykov. Er is een CD met liederen en tekstboek.  De CD kan nog steeds worden besteld via het secretariaat.

2016 “Daar sta je dan ” / “Eine andre welt ist moglich”. Twee concerten in Hengelo en Nordhorn met het Duitse koor La Lega voor en met vluchtelingen uit diverse opvanglocaties in Hengelo, Azelo en Nordhorn. Het gezongen slotlied “Fratelli” te zien in het filmfragment. 

2015 – Frieden machen wir zusammen –  Internationale Vredesweek, concert i.s.m. ‘koor La Lega uit Nordhorn Duitsland, in de Kreuzkirche Nordhorn. YouTube link: Dona Nobis Pacem: https://youtu.be/ki4zR8isQXM

2015 – Dodenherdenking Hengelo, 4 mei, optreden in de Lambertus Basiliek met delen uit de “Mauthausencantate” van Mikis Theodorakis. 

2014WO-I,  “Echo’s van de Waanzin”.  Aanleiding: Herdenking start van de Eerste Wereldoorlog in 1914. 

2013 –  Europa, “Lied van verlangen “.  Een project rond de start van de  EU – De Europese Eenwording.  Europese volksliederen.

2012  – Twente Globaal;  “De wereld in Twente – Twente in de wereld”.  Teksten Kanaljerood, componist Max Knigge.

2010 – Jubileumconcert “30 jaar Kanaljerood” – liederen uit bestaand repertoire, gevarieerde bijdragen van leden, oud-leden in verschillende  ensembles en Koor La Lega.

2009 “Het PRISMA-project”, een veelkleurig liederenprogramma i.s.m. Theatergroep Big Tyms uit Hengelo.  

2008Liederen van Mikis Theodorakis, Tasos Livaditis, Iakovos Kambanelis Pablo Neruda. YouTube link:  Asma Asmaton-hooglied, O Andonis

2006 – Europese Volksmuziek. Lorca, Tedesco , Poulenc en Bartok.

2005 –  Jubileumconcert “25 jaar Kanaljerood”  In Wind Verwaaid – Gebet des Winds”– Diverse dichters en componisten.

2004 – “Die Mutter”,  Bertolt Brecht, Hans Eisler.

2003 – “Carmina Burana” – Carl Orff.

2001 – Requiem Vuurwerk Ramp Enschede – Teksten Godfried Beumers, composities van Wim Beunders.

2000 – Jubileumconcert 20 jaar Kanaljerood –  Diverse dichters en componisten.

1999 – “Canto General”   – Pablo Neruda,  Mikis Theodorakis.

1997 – Concert thema Vrijheid –  Componist Marius Flothuis.

1996 – Liturgie van Mikis Theodorakis – Vertaling Kanaljerood.

1995 – “Ingeluid -Uitgeluid”.    Teksten Kanaljerood, diverse componisten.

1993 – “Vliegen, Bevlieging of Bevlogenheid”,   Bertolt Brecht, Paul Hindemith, Carl Orff, Kurt Weill.

1992  “Als er geklopt wordt” –  Componist Peter de Jonge.

1986 – “Die Mutter “, Bertolt Brecht en Hans Eisler.